Aici poate fi textul referitor la autor
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

ESWL LITOTRITIA EXTRACORPOREALA TIMISOARA SPARGEREA PIETRELOR RENALE FARA OPERATIE ""BOMBARDAREA PIETRELOR LA RINICHI "" TEL 0256/442454

 
 

ESWL - tratament MODERN

Urolitiaza (pietre la rinichi) consta in formarea, in interiorul rinichiului, de cristale de oxalat, fosfat, carconat, urat, urmata de retentia si acumularea lor sub forma unui calcul (piatra).
Boala litiazica este pe locul trei in randul afectiunilor tractului urinar, fiind depasita doar de infectiile de tract urinar si de patologia prostatica, afectand intre 6-10 % din populatia lumii. Afecteaza in special persoanele intre 30 si 60 de ani.
Nefrolitiaza este de 2-3 ori mai frecventa la barbati fata de femei.
Riscul de a dezvolta litiaza in timpul vietii este de aproximativ 10-15 % in Occident, dar poate ajunge la 20-25 % in Orientul Mijlociu.
In majoritatea tarilor aproximativ 80% din calculi sunt alcatuiti din saruri de calciu, in special de oxalati de calciu si mai rar de fosfati de calciu. Restul de 20% este format din acid uric.
Formarea pietrelor de calciu implica diferite faze de crestere si acumulari ale cristalelor de oxalat sau fosfatde calciu, acid uric etc: nucleerea (formarea fazei solide a cristalului), cresterea (maturarea) cristalelor, aglomerarea (agregarea) si retentia acestora.
Terapia prin unde de soc a revolutionat in ultimii 20 de ani modalitatea de tratament a litiazei urinare.In intreaga istorie medicala, poate ca nici o alta descoperire tehnologica nu a avut un impact similar.
Datele statistice arata ca intre 75% si 90% dintre pacienti litiazici ce necesita tratament sunt astazi supusi tratamentului extracorporeal cu unde de soc (litotritie extra corporeala –LEC). Denumirea in limba engleza este extracorporeal shock wave litortipsy (ESWL).
Utilizarea ESWL in terapia litizei urinare a fost insotita de o scadere importanta a duratei de spitalizare, a morbiditatii si de reducerea a aplicarii anesteziei la cazurile tratate.
Spre deosebire de alte metode mai invazive prin ESWL calculul nu este extras ci este doar fragmentat, particulele calculoase urmand a fi eliminate pe cale naturala. Fragmentarea si eliminarea sunt cele doua etape importante ale tratamentului extracorporeal cu unde de soc.
Efectul primar al undelor de soc este fragmentarea calculului. Din pacate undele de soc produc si efecte biologice secundare nedorite asupra rinichiului cat si asupra altor organe. Exista o directa proportionalitate intre intensitatea undelor de soc si numarul acestora pe de o parte si gravitatea efectelor secundare pe de alta parte.
Administrarea undelor de soc trebuie sa produca fragmentarea calculului cu minimum de efecte biologice secundare. Numarul si intensitatea undelor de soc pot fi maxime in localizarea ureterala sau vezicala si mult mai reduse in cazul litiazei renale atunci cand acesta este expus efectelor secundare ale undelor de soc. Asa cum am aratat anterior efectele secundare negative ale ESWL depind in principal de intensitatea undelor de soc, in aceste conditii se poate opta pentru strategia intensitatilor mici asociate numarului mare de impulsuri in cazul pacientilor cu risc (copii, virstnici, hipertensivi, diabetici).

Indicatia, modalitatea de efectuare si rezultatele tratamentului ESWL depind de patru factori:
-compozitia biochimica a calculului;
-dimensiunea calculului;
-pozitia calculului in aparatul urinar;
-rasunetul produs de calcul la nivelul rinichiului.
Indicatia de tratament prin ESWL nu poate fi stabilita decat de medicul urolog dupa consultarea pacientului si examinarea explorarilor, bioumorale (hemoleucograma, creatinina, glicemie, sumar urina, urocultura, timp de sangerare, INR, APTT) si imagistice (radiografie simpla, ecografia aparatului urinar, urografie).
Litiaza bazinetala a constituit prima indicatie de tratament a litiazei urinare. Majoritetea calculilor bazinetali beneficieaza de ESWL. Ratele de succes variaza intre 51% si 91% aceste rate fiind influentate de dimensiunea, compozitia biochimica si gradul de dilatatie al caii urinare (hidronefrozei). Majoritatea autorilor recomanda tratamentul ESWL pentru litiaza pielica cu diametrul maxim de 2cm precum si in cazurile neinsotite de hidronefroza importanta.
De asemenea tratamentul ESWL este prima indicatie pentru aproximativ 90% din pacientii cu litiza caliceala mai ales atunci cand calculul este unic si este mai mic de 1,5 cm.
Rata de succes a tratamentului ESWL al litizei ureterale variaza intre 80% si 90%. Rata de repetare a procedurii este intre 13% si 20% iar rata complicatiilor este mai mica de 2%. In marea majoritate a cazurilor anestezia nu este necesara. Aceste date fac din ESWL o metoda de electie in tratamentul litiazei ureterale.
Postprocedural pacientul este avertizat despre posibilitatea de aparitie a colicii (durerii) renale si a hematuriei (urinare cu sange). El este de asemenea sfatuit sa mentina o ingestie ridicata de lichide (peste 2 litri / 24 ore) si sa urmareasca eliminarea fragmentelor precum si recuperarea acestora in vederea examenului biochimic (va urina printr-un tifon). Primul control radiografic pentru aprecierea gradului de fragmentare va fi facut in primele 3 zile. A doua zi se efectueaza un examen ecografic penrtu depistarea gradului de distensie a caii urinare si pentru depistarea eventualelor complicatii. Urocultura postprocedurala este importanta descriindu-se deseori ”pozitivarea” acesteia consecutiv tratamentului extracorporeal.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one